Organic Gardening Workshop 15-16Nov

Seperti yang kita tahu, dunia sedang mengalami krisis-krisis seperti makanan, ekonomi, masalah alam sekitar (global warming, pencemaran) dsbnya.. Oleh sebab-sebab tersebut, kami cuba mengamalkan amalan Do It Yourself (D.I.Y) dalam kehidupan seharian sebagai langkah untuk kehidupan yang lebih sustainable dan mesra alam. Dan dalam proses mencari alternatif selain apa yang telah disediakan di dalam pasaran sistem kapitalis, FNBKL dengan kerjasama Mr Ong (SOS Penang & Penang Watch) akan mengadakan satu WORKSHOP ORGANIC GARDENING. Dalam workshop ini, diharapkan agar kita semua mampu menanam sendiri sebahagian besar makanan kita bagi mengurangkan budaya consumerism dan sekaligus lebih berdikari dan berjimat.

Untuk menampung kos bahan-bahan, makanan semasa workshop dan nota, bayaran minima sebanyak RM30 dikenakan (butir dibawah). Sekiranya anda berminat, sila email free_foods@yahoo.com atau hubungi kami 03-79550941 sebelum 12hb November. Sila berikan nama, nombor telefon dan alamat email di dalam email anda.

Jom datang dan dapatkan pengalaman bereksperimentasi dengan tanah! Mari belajar sama-sama…

thanks

______________________________________________________________

ORGANIC WORKSHOP

————————————————

Date : November, 15th-16th (Saturday & Sunday)
Time : 10am-10pm
Venue : FNB House, No. 14, Jalan Jelawat 8/10, PETALING JAYA (map)

Resource person: Ong BK -10 years experience as organic farmer in Penang
Entry : RM30.00/head or free for unemployed/students (cover all meals, notes)
Participants number: 10-20
Attire : gardening attire-something you can afford to let it dirty!
Contact : 03-79550941 (Poodien)
_____________________________________________________________

DAY 1

10.00am : Arrival of participants, Talk 1: What is organic food- Myth and misunderstanding

11.00am: 1st practical : gardening around FNB house

1.00pm: Organic lunch 1 -healthy cooking class and lunch -yummy sprouts, DIY soya milk

3.00pm : Talk 2 : composting & ways to fertilise your garden

4.00pm : Practical 2 : Doing a compost & collecting organic fertiliser

6.00pm : Organic dinner 1: DIY noodles ! Pasta dinner

8.00pm: Film screening 1 : Fast Food Nation -are you eating too much `excreta'(ie shit) in your next burger? A company investigation into the cowdung content in their company’s burger led a young executive to a startling expose of a link between foreign workers and the foreign matter in the burger. The truth is worst than shit, for sure! The film also shows a small band of animal liberationist students trying to set free a herb of cows-but the cows refused to run for freedom-what’s wrong???

10.00pm: discussion and evaluation for 1st day

11.00pm: end for Day 1

______________________________________________________________

DAY 2

10.00am: Practical 3: gardening -biodiversity: seeds issues, herbs tour and identify edible herbs

12.00noon: Talk 3: How to organically keep pests away

1.00pm : Organic lunch 2: DIY pau & soya burger. Making DIY paper

3.00pm : Talk 4: Seeds & herb talk

4.00pm : Practical 4: gardening & identifying natural pest repellant eg neem/mambu

6.00pm: Organic dinner 2: Wild herb & hot sauces

8.00pm: Film screening 2 : GMO are coming (title to be confirmed)

9.00pm : discussion and evaluations-giving away organic gardening certs! Brief intro on various o/farms in Malaysia-including Penang Organic Farm

11.00pm: bye!

Gardening

Antara percubaan2 untuk memulakan proses bercucuk tanam.. Setakat ni tanah dah dibersihkan sedikit demi sedikit.. Banyak zink, asbestos, sampah sarap dan batu-batu telah di buang (memang macam2 benda kitorang discover! silap2 ada harta karun kot..) Rumput dah dicabut secara berperingkat. Ada teman juga sudah cuba menggunakan “weed killer” tradisional dengan menggunakan sebatian campuran cuka, garam, dan pencuci (resepi yang didapati dalam internet). Tak pasti berkesan atau tidak.. tapi mungkin kurang efektif/berkesan sebab hari dia sembur sebatian tu hujan..

Semalam, kami telah cuba meletak benih di tanah yang sudah digembur sebagai eksperimentasi kesuburan dan kesesuaian tanah.. dan kami akan bina water sprinkler.. tengok lah mcm mana nanti..

Workshop gardening mungkin akan diadakan bulan November selama 2 hari.. Antara tanaman yang mahu ditanam ialah;- kangkung, brokoli, kacang panjang, tomato, cili, sawi, bawang, serai, halia, pandan dan lain2.. Mungkin herbs dan ulam2 juga..

Kami juga sudah ada compost bin yang ditambah cacing.. tapi macam lembab sikit sebatian dalam bin tu sekarang.. kena kacau selalu ni.. cacing sudah mulai keluar dari bin sebab tak selesa.. cuaca yang selalu hujan juga tidak banyak membantu.. Pada masa akan datang, mungkin kami akan bina compost bin untuk komuniti.. Jadi jiran2 boleh bawa kitchen scraps mereka dan diletakkan di dalam compost bin di rumah FNBKL, dan kemudian ambil tanah compost untuk kegunaan mereka. Best kan?

Harap cepat2 lah garden ni siap… kami masih kekurangan bahan2 seperti cangkul dan alat2 pengorek yang kecil jadi agak terbatas proses pembersihan. Sesiapa yang baca ni boleh lah donate kalau ada extra benda2 bercucuk tanam eh?  Dan bantuan sentiasa diperlukan.. Jomlah tolong!! Thanks. Sampai sini sahaja.